Artikel van 10-06-2022 door Anneke Ranzato

De woningmarkt is behoorlijk problematisch. De huizenprijzen blijven maar stijgen, ook al lijkt het tempo van de prijsstijgingen wel af te nemen. Voor steeds meer starters op de woningmarkt is het onmogelijk om een huis te kopen, simpelweg omdat het prijsniveau veel hoger ligt dan wat ze kunnen betalen.

Maximale hypotheken gaan omlaag

De maximale hypotheek die je kunt krijgen op je inkomen moet immers wel aansluiten bij de prijs die je voor een huis moet betalen. De hypotheekrente stijgt, daardoor gaan de maximale hypotheekbedragen ook nog eens omlaag.

Problemen door maximaal lenen

Maximaal lenen is misschien zelfs niet eens zo verstandig... het Bureau Krediet Registratie (BKR) meldde gisteren dat ze zien aankomen dat steeds meer mensen in de problemen gaan komen met de betaling van hun hypotheeklasten. Dat is gezien de hard oplopende inflatie en de stijgende rente niet zo’n vreemde veronderstelling.

Stijging huizenprijzen halt toeroepen

Het zou dan ook fijn zijn als de stijging van de huizenprijzen een halt toegeroepen kan worden. Alleen is dat nog niet zo eenvoudig. Er zijn immers veel mensen die een huis willen kopen, terwijl het aantal te koop staande woningen alleen maar lijkt af te nemen. Het aloude economische principe van vraag en aanbod doet zijn werk: veel vraag, weinig aanbod... prijzen stijgen.

Vraag naar woningen

Door de stijgende hypotheekrente kan de vraag wel afnemen - omdat heel wat mensen niet meer genoeg hypotheek kunnen krijgen bij de hogere rente - zolang het aanbod laag blijft zal dit niet veel doen met het prijsniveau.

Aanbod van woningen

Wat als we naar de aanbodkant gaan kijken? Daarover wordt vooral vaak geroepen: bouwen, bouwen, bouwen. In het regeerakkoord staat dat er vooral heel veel extra woningen moeten komen: vanaf 2024 maar liefst 100.000 huizen per jaar erbij. Dat is makkelijk geroepen, maar blijkt toch niet op te schieten. Tekorten aan personeel, materialen en grond... overheidsregels die woningbouw bemoeilijken... en het is ook niet even snel geregeld.

Senioren met een te groot huis

Er zou weleens een (deel)oplossing kunnen liggen bij de senioren met een (te grote) eigen woning. Senioren zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep, in 2040 bestaat meer dan een kwart van onze bevolking uit 65-plussers. Een derde daarvan is dan zelfs ouder dan 80 jaar.

Blijven wonen in te grote woning

We zien dat ouderen vaak blijven wonen waar ze altijd woonden - in een huis dat inmiddels eigenlijk te groot voor ze is. Wat is te groot? Daar kun je natuurlijk over discussiëren, maar vaak blijven senioren na het uitvliegen van hun kinderen wonen in het huis waar ze eerder met een volledig gezin woonden.

Verhuizen naar kleinere seniorenwoning

Begrijpelijk: het huis heeft herinneringen en het is ook fijn om genoeg ruimte te hebben voor bezoek van alle (klein)kinderen. Toch zou het een goed idee zijn als meer senioren hun grote eengezinswoning zouden verkopen en verhuizen naar een kleinere seniorenwoning.

Gezelschap van andere senioren

Door het wegvallen van de partner wonen bovendien dat steeds meer ouderen in hun eentje in een veel te groot huis. Hoe fijn zou het zijn als zij gezelschap bij elkaar kunnen zoeken door samen te gaan wonen met andere senioren? Niet (of nou ja, mag natuurlijk wel) in een liefdesrelatie maar gewoon, voor gezelschap.

Ombouwen kantoorpanden

Je zou kunnen denken aan het ombouwen van kantoorpanden naar woonpanden met gezamenlijke ruimtes. Zonder dure zorgvoorzieningen - daarvoor bestaan immers verzorgingshuizen, wel met gezamenlijke elementen zoals bijvoorbeeld keuken en woonkamer.

Onderzoek: senioren staan ervoor open!

Van Bruggen Adviesgroep heeft er een onderzoek aan gewijd. Daaruit blijkt dat 5% van de Nederlanders boven de 50 jaar open staat voor woningdelen. Gelijkvloers wonen is hierbij ook een belangrijk aspect - dat wil 40% van de 1.500 ondervraagden.

Positieve effecten

De verkoop van huizen door senioren heeft allerlei positieve effecten. Voor de mensen zelf: geld uit de stenen halen geeft de vrijheid om leuke dingen te doen of wellicht alvast wat te schenken aan de (klein)kinderen.

Verhuizen naar een plek waar meerdere ouderen wonen kan sociaal fijn uitpakken. En ja, de huizenmarkt zou er ook wel bij varen. Starters kunnen die huizen wellicht niet direct zelf aankopen, maar voor hen komen weer huizen beschikbaar van mensen die doorstromen.

Stimulans nodig?

Misschien moet er vanuit de overheid gekeken worden naar een manier om senioren te stimuleren hun te grote huis te verkopen. Iets met een subsidie ofzo, wellicht kan ze dat net over streep trekken en daarmee de huizenmarkt vlottrekken. Zou dat een idee zijn?

Naar overzicht Blog & Nieuws