Artikel van 03-02-2022 door Anneke Ranzato

Starters die ons raadplegen over hun mogelijkheden om een eigen huis te kopen reageren vaak teleurgesteld op het bedrag dat ze aan hypotheek kunnen krijgen.

Maximale hypotheeklast veel lager dan huurbedrag

De maandlast die hoort bij die maximale hypotheek vinden ze letterlijk peanuts, omdat die zoveel lager ligt dan de huur die ze nu in de vrije sector betalen. Ze vragen zich verbaasd af waarom ze dan geen hogere hypotheek kunnen krijgen... ze hebben toch al jaren zonder problemen dat huurbedrag betaald?!

Standaard normen

De verontwaardiging is goed te begrijpen. Als hypotheekadviseur wijzen we dan op de normen die banken hanteren, een standaard berekening op basis van cijfers van het Nibud. De maximale woonlast wordt voorzichtig ingeschat: een eigen woning ben je niet zomaar kwijt als blijkt dat er iets gebeurt waardoor het een probleem wordt om de maandelijkse last te dragen.

Bijkomende kosten bij woningbezit

Bovendien heeft een woningeigenaar meer kosten aan het huis dan alleen de maandlasten van de hypotheek. Geld apart zetten voor onderhoud, gemeentelijke belastingen, opstalverzekering... het zijn lasten aan een eigen woning die mensen niet altijd goed in beeld hebben.

Verontwaardiging goed te begrijpen

Maar natuurlijk heb je een punt als je zegt: "ik betaal al jaren € 1.500 huur, maar kan volgens de normen niet eens een hypotheek maandlast van € 1.000 dragen?" Dat voelt raar en maakt jouw kansen op een eigen woning erg klein. De huizenprijzen blijven immers maar stijgen!

Pilot met hogere hypotheek voor duurhuurders

Om die reden start NHG nu een pilot met hogere hypotheken voor 'duurhuurders'. Hypotheekadviseurs kunnen voor deze groep bij een paar geldverstrekkers - o.a. BLG Wonen, Aegon en Florius - een hypotheek aanvragen die boven de normale normering ligt. Dat biedt perspectief!

Voorwaarden om mee te kunnen doen

Je moet wel aan verschillende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen, deze uitzondering wordt niet voor iedere huurder gemaakt. Die voorwaarden gaan - dat zal je niet verbazen - over de stabiliteit van inkomen en vermogen, en over jouw huurverleden.

Huurverleden

Je moet kunnen aantonen dat je al minimaal 36 maanden een hoge huur betaalt. Niet alleen dat je die betaalt, maar ook dat bij die betaling geen problemen zijn ontstaan. Geen achterstanden dus in de afgelopen 24 maanden.

Stabiel inkomen en vermogen

Ze kijken dus niet alleen naar de hoogte van je inkomen, ook naar de stabiliteit. En naar de stabiliteit van je vermogen. De reden daarachter is vrij logisch: het is wel leuk als je al jaren een hoge huur kunt ophoesten, maar als dat ten koste gaat van je spaargeld is dat geen goede basis voor een hogere hypotheek dan standaard. Dus moet je laten zien dat je niet hebt ingeteerd op je vermogen om je huur te kunnen betalen.

Niet grenzeloos

Nu is het niet zo dat je binnen die pilot grenzeloos kunt lenen tot een maandbedrag dat gelijk is aan jouw huidige huur. Er wordt sowieso in de berekening ook rekening gehouden met die bijkomende kosten van een eigen woning. Bovendien is er een grens aan hoeveel hoger de maandlast mag zijn dan volgens de standaard berekening zou mogen. En - niet te vergeten: er is een grens voor de maximale koopsom met een NHG-hypotheek: die is ook voor deze groep € 355.000 (bestaande bouw) in 2022.

Ben jij een duurhuurder?

Betaal jij al jaren een hoge huur, wil je eigenlijk een huis kopen maar is de reguliere maximale hypotheek niet voldoende? Denk je dat jij wel in aanmerking kunt komen voor zo'n hogere hypotheek? Neem snel contact met ons op, dan gaan we dat samen met jou bekijken!

Naar overzicht Blog & Nieuws