Artikel van 29-03-2016 door Anneke Ranzato

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan niet iedereen krijgen. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan de aanvrager, de woning en de hypotheek moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een NHG-hypotheek. Eén van die voorwaarden is de hoogte van de hypotheek.

NHG-grens

We gebruiken hiervoor ook wel de term 'NHG-grens'. Dit is het maximale bedrag waarvoor een nieuwe hypotheek met NHG kan worden afgesloten. Deze NHG-grens bedraagt op dit moment € 245.000. Een aantal jaren geleden, in 2009, is dit bedrag tijdelijk opgehoogd naar € 320.000. Dit vanwege de crisis op de woningmarkt, in de hoop dat een hogere NHG-grens meer mensen zou aanzetten tot het kopen van een woning.

Stapsgewijze verlaging

Vanaf 2012 is een schema ingesteld om de grens weer in stapjes te verlagen tot het niveau van voor de tijdelijke verhoging. De laatste stap stond gepland op 1 juli 2016: een verlaging naar € 225.000. Na deze verlaging zou de ontwikkeling van de NHG-grens weer - zoals voorheen - gekoppeld worden aan de gemiddelde huizenprijs in Nederland.

Gemiddelde huizenprijs

Nu blijkt echter dat de gemiddelde huizenprijs in februari 2016 al uitkwam op € 234.830. Wie voor dit bedrag een woning aankoopt kan dit al niet een NHG-hypotheek doen. Voor NHG geldt namelijk dat de koopsom plus 6% kosten binnen de NHG-grens van € 245.000 moet blijven. De maximale koopsom op dit moment bedraagt € 231.132.

Geen verlaging nodig

De doelstelling van NHG is om qua grens in de buurt van de gemiddelde woningprijs plus kosten te zitten. Met de geplande verlaging zou men alleen maar verder afdrijven van deze doelstelling. Daarom is de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, de uitvoerder van NHG) in gesprek gegaan met minister Blok van Wonen. Gezamenlijk hebben ze besloten dat de geplande verlaging niet doorgaat.

Naar overzicht Blog & Nieuws