Artikel van 16-12-2015 door Anneke Ranzato

Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn goedkoper dan hypotheken zonder NHG. Dat komt doordat de geldverstrekker bij een hypotheek met NHG minder risico loopt. Dat lagere risico wordt vertaald in een lagere hypotheekrente. Aan die situatie komt voor hypotheken van verzekeraars vanaf 2018 een eind.

Solvency II

Vanaf 2018 treden nieuwe internationale toezichtsregels voor verzekeraars in werking (Solvency II). De Nederlandsche Bank (DNB) is belast met het toezicht op verzekeraars en daarmee met de uitvoering van de Solvency II-regels. DNB heeft aangegeven dat er met deze regels geen uitzondering meer gemaakt kan worden voor NHG-hypotheken. De buffereisen kunnen dan niet meer afwijken, waardoor het voor verzekeraars lastig wordt om de hoge kortingen op de hypotheekrente te handhaven. De rente op NHG-hypotheken van verzekeraars zal dan omhoog gaan.

Concurrentie op de hypotheekmarkt

Voor hypotheken met NHG rekenen geldverstrekkers een behoorlijke rentekorting. Daar kunnen verzekeraars vanaf 2018 niet meer in mee. Daardoor zullen ze tegen die tijd niet meer goed kunnen concurreren op de markt voor NHG-hypotheken. Dat is vervelend nieuws voor de consument: minder concurrentie betekent meestal een hogere hypotheekrente.

Naar overzicht Blog & Nieuws