Artikel van 11-10-2022 door Anneke Ranzato

De huizenmarkt vertoont een duidelijke omslag, blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM. In het afgelopen kwartaal kwam het prijsniveau bij verkoop gemiddeld 6% lager uit dan in het tweede kwartaal van dit jaar. Zo'n sterke daling hebben ze nog niet eerder gemeten bij de NVM.

Stort de woningmarkt in?

Vorige week vertelden we in de blog Jonge huizenkopers slaan hun slag nog over de cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), waarin geen daling van het aantal woningverkopen te zien was. Qua verkopen is er dus geen sprake van een ineenstorting van de woningmarkt.

Huizenprijzen duidelijk omlaag

De prijzen waartegen die huizen verkocht worden blijken wel behoorlijk gedaald te zijn. De gemiddelde verkoopprijs was in het tweede kwartaal van dit jaar nog € 451.000, drie maanden later is dat gedaald naar € 425.000. In vergelijking met het vorige kwartaal is dat dus een daling van 6%. Vergelijken we de huizenprijs met het derde kwartaal van 2021, dan is er nog sprake van een kleine stijging van 2%.

Veel meer woningen te koop

Er staan inmiddels ook veel meer huizen te koop dan een jaar geleden. Als je een huis zoekt kun je nu kiezen uit een aanbod van zo'n 30.000 woningen. Dat is maar liefst 80% meer dan in dezelfde tijd vorig jaar. Dat is goed nieuws voor kopers: er is meer keuze en meer ruimte om te bezichtigen en te bieden op een huis.

Back to normal

Dit zijn wat mij betreft geen slechte ontwikkelingen. De huizenmarkt was de laatste jaren natuurlijk veel te overspannen en volledig ongezond. Dat er nu meer huizen te koop staan, verkoop wat langer duurt en de prijs wat getemperd wordt - het lijkt mij heel gezond. Zo krijg je als koper tenminste weer een normale kans om een huis te kopen, ja toch?

Onzekerheid bij verkopers

Wil je een huis verkopen, dan ben je waarschijnlijk wat minder blij. Je was er misschien vanuit gegaan dat je huis al verkocht zou zijn - ver boven de vraagprijs - voordat je met je ogen geknipperd had. De kans dat het nu wat langer duurt en misschien een serieuze onderhandeling vergt... daar had je niet op gerekend. Dat kan een onzeker gevoel geven, stress over de vraag of de verkoop wel gaat lukken. Vooralsnog lijkt het er niet op dat die stress nodig is. Huizen worden nog steeds redelijk eenvoudig verkocht en in twee derde van de verkopen ook nog steeds boven de vraagprijs.

Verwachtingen bijstellen

Toch kan het geen kwaad om als verkoper de verwachtingen wat bij te stellen. Niet meer uit te gaan van de maximale opbrengst binnen een hele korte tijd. Een beetje back to normal, een tijd waarin het verkopen van een huis geen inkopper was maar gewoon wat tijd nodig heeft. En wat spanning veroorzaakt. Paniek lijkt vooralsnog niet nodig, als de verwachtingen maar niet te hoog zijn ingestoken.

Realistisch financieel plaatje

Die verwachtingen maak je concreet in het financiële plaatje van jouw woonplannen. Als je al een eigen huis hebt en overweegt verhuizen naar een andere koopwoning, dan ga je daar goed voor zitten. Maak je een voorzichtige inschatting van wat jouw huis kan opleveren en wat je kunt betalen voor een volgende stap.

Volgorde van kopen en verkopen

Ga je beslissen wat je eerst doet: huis zoeken of huis te koop zetten. In de afgelopen jaren was het eenvoudig: zie eerst maar dat je een huis vindt, het verkopen komt daarna wel. De stap die het meeste moeite kost en het meest onzeker is, die doe je als eerste. Nu het verkopen minder een inkopper wordt en kopen weer makkelijker... wordt het weer belangrijk om goed naar die volgorde van kopen en verkopen - of verkopen en kopen - te kijken.

Wil je van gedachten wisselen over jouw volgende woningstap? We denken graag met je mee! Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws