Artikel van 04-10-2022 door Anneke Ranzato

De huizenmarkt staat op een kantelpunt, lees je op verschillende plekken. Door de flink stijgende hypotheekrente wordt de hypotheekruimte voor veel mensen kleiner. Je zou dus verwachten dat er veel minder huizen verkocht en hypotheken afgesloten worden. De stijging van de huizenprijzen is grofweg tot stilstand gekomen en het aantal woningverkopen is behoorlijk afgenomen. Waar gaat het naartoe? Gaan de huizenprijzen dalen? Instorten misschien zelfs?

Instorting huizenmarkt?

Vooralsnog lijkt dat nog mee te vallen, als we kijken naar de nieuwste kwartaalcijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Daarin zien we een stijging van het aantal hypotheken voor woningaankopen: 5,1% meer dan in het derde kwartaal van 2021. Opvallend is bijvoorbeeld de stijging van het aantal hypotheekaanvragen door jonge kopers. In het derde kwartaal van 2022 zijn er 13% meer aanvragen voor een hypotheek gedaan door huizenkopers in de leeftijd tot 35 jaar.

Profiteren van afgekoelde woningmarkt

De jonge huizenkopers lijken te profiteren van de afgekoelde woningmarkt. Er staan ruim meer huizen te koop, dus er is meer keuze. De kans om er één te bemachtigen is duidelijk groter geworden. Naast meer keuze is er ook minder concurrentie bij de aankoop van een woning. Goed nieuws voor deze groep, die er duidelijk baat bij heeft dat de overspannen sfeer op de woningmarkt verdwijnt.

Niet meer oversluiten, wel bijsluiten

Ook interessant aan de cijfers van HDN: er waren in september 10% meer hypotheekaanvragen dan in september 2021. Een stijging? Ja, kennelijk. Dat zat ten dele in meer aankopen van de jongere groep huizenkopers, maar ook in zogeheten 'bijsluiters'. Dat zijn mensen die een extra hypotheek nemen bij de bank waar ze al een hypotheek hebben lopen. Ze sluiten hun hypotheek dus niet over naar een andere bank maar lenen wel een extra bedrag.

Extra lenen voor verbouwen en verduurzamen

Bij de hypotheekaanvragen in het afgelopen kwartaal was een grote stijging te zien van het aantal Verbouwers: 31% meer dan vorig jaar. In die financieringen wordt ook steeds vaker een bedrag meegefinancierd voor energiebesparende maatregelen. Logisch, gezien de exploderende energieprijzen. Als je dan aan het verbouwen slaat wil je dat natuurlijk zo inregelen dat het ook direct een besparing op je energierekening oplevert.

Hypotheekrente stijging duurt voort

De vraag is in hoeverre de stijging van het aantal hypotheekaanvragen nog lang zal aanhouden. De hypotheekrente stijgt zodanig snel door dat deze inmiddels ruim 4x zo hoog is als een jaar geleden. Gezien de situatie op de kapitaalmarkt en in de wereld is niet te verwachten dat die stijging snel ten einde zal zijn. Tegelijk is het allemaal ook weer zo onvoorspelbaar als wat, dus niemand weet echt wat er gaat gebeuren met de hypotheekrentes.

Huidige hypotheekrentes vergelijken

Effect hypotheekrente op huizenprijzen

Gaat de stijgende hypotheekrente zorgen voor een serieuze daling van de huizenprijzen? De meningen daarover lopen nogal uiteen. De één zegt: "Natuurlijk! Bij een hogere hypotheekrente kunnen mensen minder lenen, de maximale hypotheek gaat omlaag. Dus kunnen ze minder bieden - een daling van de ontplofte huizenprijzen is een logisch gevolg." De ander zegt: "Nee joh! Een stabilisering okay, maar een daling niet. Er is nog steeds woningnood, teveel vraag naar huizen om de prijzen echt te laten dalen."

De toekomst zal het uitwijzen

We zullen gaan zien wie er gelijk heeft. Dit zal dus mede afhankelijk zijn van de verdere ontwikkeling van de hypotheekrente, maar ook van de leencapaciteit van huizenzoekers.

Wil je van gedachten wisselen over de financiering van het kopen of verbouwen van een huis? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws