Artikel van 08-11-2021 door Anneke Ranzato

De hypotheekrente is aan het stijgen de laatste weken, dat is overduidelijk. Dat heeft tot gevolg dat er veel nieuwe hypotheken aangevraagd worden. Niet zo zeer voor woningaankopen, wel voor het vervangen van lopende hypotheken: oversluiten dus.

Hypotheek oversluiten: waarom?

Het oversluiten van een lopende hypotheek kan verschillende redenen hebben:

  • Extra geld nodig
  • Lagere hypotheekrente
  • Rente langer vastzetten

Extra geld nodig

Een veel voorkomende reden voor oversluiten is extra geld. Bijvoorbeeld omdat u een extra bedrag wilt lenen voor een verbouwing. Het kan prima zo blijken uit te pakken dat het dan voordeliger is om een helemaal nieuwe hypotheek af te sluiten, in plaats van het verhogen van de hypotheek bij de huidige geldverstrekker.

Lagere hypotheekrente

De extreem lage hypotheekrente kan een reden zijn voor het oversluiten van een hypotheek. Wie nu een hogere rente betaalt kijkt met argusogen naar de bizar lage rentepercentages die gerekend worden voor nieuwe hypotheken. Ook al moet er bij oversluiten vaak een boeterente betaald worden, het kan nog steeds gunstig zijn om de stap te zetten.

Rente langer vastzetten

Dat gunstige zit dan niet zo zeer in het rentevoordeel voor de rest van de huidige rentevastperiode. Het gaat pas echt winst opleveren doordat de nieuwe rentevastperiode langer doorloopt en de huizenbezitter dus lang kan profiteren van het lage renteniveau.

Oversluiten bij tekenen van rentestijging

Dat maakt het heel logisch dat er juist veel nieuwe hypotheken worden aangevraagd zodra er signalen zijn dat de hypotheekrente nu echt wel de bodem bereikt heeft. Hét signaal dat hierop duidt is een renteverhoging. Zéker als veel banken aangeven hun rente voor hypotheken te gaan verhogen, want dan is 'de markt' het eens: de rente wordt echt hoger. Als het idee leeft dat dit niet een kort hobbeltje is, maar de start van een stijgende lijn... dan springen huizenbezitters uit de startblokken en vragen nieuwe hypotheken aan - om de huidige over te sluiten.

Op NHP.nl houden we dagelijks de hypotheekrentes bij. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes!

Hypotheekrente omhoog: hypotheekmarkt draait overuren

Het bericht van Hypotheken Data Netwerk (HDN) dat de hypotheekmarkt overuren draait komt dan ook niet als een verrassing. In oktober 2021 waren er 88% meer aanvragen voor het oversluiten van een hypotheek dan in oktober 2020.

Piek in aanvragers van 60 jaar en ouder

Interessant om te zien is dat de stijging vooral te zien is bij aanvragers van 60 jaar en ouder. Vroeg deze groep in oktober 2020 nog 3.500 hypotheken aan - afgelopen maand waren dat er 7.000: een verdubbeling dus. Het percentage oversluiters in deze leeftijdsgroep was nog nooit zo hoog (te zien aan de oranje lijn):

Hypotheekaanvragen 60+ oktober 2021 - HDN

Oversluiten in plaats van verhuizen

Dit laat wel zien dat senioren niet zo zeer bezig zijn met het plan om te verhuizen naar een andere woning. Wie verhuisplannen heeft zal de lopende hypotheek niet oversluiten... oversluiten brengt kosten met zich mee, dus als al bekend is dat de hypotheek niet lang meer zal blijven lopen is het niet logisch om die stap te zetten.

Slecht voor doorstroming woningmarkt

Deze ontwikkeling is heel logisch: er zijn weinig huizen te koop en huren is - voor zover wel mogelijk - heel duur. Blijven wonen in de koopwoning is een voor de hand liggende keuze, zeker met de lage maandlasten door de bizar lage hypotheekrente. Het is echter geen goed nieuws voor de woningmarkt: de woningen komen niet te koop voor doorstroming. En dat is wel wat nodig om er uiteindelijk voor te zorgen dat er woningen beschikbaar komen voor starters.

Paniek bij rentestijging nodig?

Is het nu echt nodig om direct bij de eerste tekenen van een rentestijging naar de bank te rennen voor een nieuwe hypotheek? Niet per se. De stijging van de hypotheekrente is vooralsnog heel beperkt, waardoor de gevolgen voor de maandlasten ook niet enorm zijn. Overweegt u het oversluiten van uw hypotheek? Neem dan gewoon even te tijd om daarbij de juiste beslissingen te nemen - daarbij helpen de adviseurs van NHP u natuurlijk heel graag.

Meer weten? Wij helpen u graag! Bel 088 - 495 4000 of maak direct een vrijblijvende afspraak.

Naar overzicht Blog & Nieuws