Vraag:

Ik sluit een overlijdensrisicoverzekering af voor de verzorging van mijn vrouw en kinderen. Moet er een lijfrenteclausule op?

Antwoord:

Nee, dat moet niet. U beslist zelf of er een lijfrenteclausule geplaatst moet worden op uw overlijdensrisicoverzekering. Met een gerichte lijfrenteclausule op uw polis geeft u aan dat er van de uitkering uit de verzekering een nabestaandenlijfrente aangekocht moet worden. Uw vrouw zal het verzekerde bedrag dan niet in één keer ontvangen, maar in periodieke uitkeringen. Een bedrag per maand bijvoorbeeld, of per jaar. Die uitkeringen moeten in beginsel levenslang zijn.

Het voordeel van de lijfrenteclausule is dat u de premie voor de overlijdensrisicoverzekering dan - onder voorwaarden - kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting. Het is door de clausule een inkomensvoorziening voor uw nabestaanden.

Het aftrekken van de premie betekent alleen wel dat de uitkeringen uit de nabestaandenlijfrente belast zijn. Uw vrouw zal over de ontvangen bedragen inkomstenbelasting moeten betalen.

Meer informatie over de relatie tussen overlijdensrisicoverzekeringen en inkomstenbelasting