U wilt een overlijdensrisicoverzekering gaan afsluiten. Daarbij hoort een medische beoordeling. De verzekeraar wil zich een beeld vormen van de gezondheid van het leven dat ze gaat verzekeren. Ze moet immers uitbetalen als de verzekerde komt te overlijden. Het is in het voordeel van de verzekeringsmaatschappij als de verzekerde nog in leven is op de einddatum van de overlijdensrisicoverzekering. Op deze pagina leggen we uit hoe de medische beoordeling in zijn werk gaat.

Wilt u weten welke overlijdensrisicoverzekering u het beste kunt afsluiten? Dan is de premie een belangrijk aspect. Vergelijk direct online de premies van overlijdensrisicoverzekeringen.

Standaard overlijdensrisico

De berekening van de premie van een overlijdensrisicoverzekering gaat uit van een standaard overlijdensrisico. De kans dat de verzekerde zal overlijden wordt afgelezen uit 'sterftetafels'. Dat zijn tabellen waarin cijfers staan over de statistische kans dat mensen overlijden. Deze tabellen worden regelmatig aangepast. De levensverwachting stijgt nog steeds: mensen worden ouder dan voorheen, door gezondere leefomstandigheden en de wijsheid van de medische wetenschap.

Gemiddeld persoon

Het standaard overlijdensrisico gaat uit van een gemiddeld persoon. Als de gezondheid van de verzekerde minder dan gemiddeld is, wil de verzekeraar dat weten. Dat zou immers kunnen betekenen dat de verzekerde eerder dan gemiddeld komt te overlijden. Een hoger risico voor de verzekeraar dat er uitbetaald moet worden...

Informatie over de gezondheid

De verzekeraar heeft dus informatie nodig over de gezondheid van de verzekerde. Hoe komt ze aan die informatie? Een logisch startpunt is om vragen te stellen.

Gezondheidsvragen

Daarom moet bij iedere aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering een formulier met gezondheidsvragen ingevuld worden. Maar daar blijft het vaak niet bij. Nadat de beoordelaar de gezondheidsverklaring heeft doorgenomen kan hij over opvallende zaken meer willen weten. Dat kan zijn de vorm van:

  • Nadere vragen aan de verzekerde
  • Nadere vragen aan behandelend arts
  • Medische keuring
  • Internistenkeuring

Vul de gezondheidsvragen altijd volledig eerlijk in. Het verzwijgen of verzachten van medische zaken kan problemen opleveren met de uitkering van de verzekering als de verzekerde komt te overlijden.

Nadere vragen

Als de beoordelaar meer wil weten over bepaalde antwoorden op de gezondheidsverklaring, zal hij nadere vragen stellen aan de verzekerde. Hij kan ook toestemming vragen aan de verzekerde om vragen te stellen aan de behandelend arts. Na het verlenen van die toestemming gaat er dan een brief naar de arts. Het kan daarbij soms erg lang duren voor er uitsluitsel is: niet elke arts is even snel in het beantwoorden van zo'n brief.

Keuring

In sommige gevallen wil de beoordelaar niet alleen antwoord op specifieke medische vragen, maar een volledige keuring van de verzekerde. De verzekerde moet dan gekeurd worden door een onafhankelijk arts. Een medische keuring is standaard bij overlijdensrisicoverzekeringen boven een bepaald verzekerd bedrag (de keuringsgrens / vragengrens). De kosten van de keuring zijn voor de verzekeraar.

Internistenkeuring

Bij een heel hoog verzekerd bedrag kan de verzekeraar een keuring verlangen door een internist. Ook dit wordt betaald door de verzekeringsmaatschappij.

Beslissing

Als de beoordelaar genoeg informatie heeft over de gezondheid van de verzekerde, volgt een beslissing. Er zijn verschillende uitkomsten mogelijk:

  • Accepteren : de polis wordt precies zo geaccepteerd als aangevraagd.
  • Afwijzen : de verzekeraar vindt het overlijdensrisico te groot en wijst de aanvraag af.
  • Aangepast voorstel : de aanvraag is niet standaard geaccepteerd, u krijgt een voorstel voor aanpassing.

Aangepast voorstel

Soms wil de verzekeraar de polis niet accepteren zoals aangevraagd, maar wel met een andere invulling. Een hogere premie bijvoorbeeld, of een uitsluiting (dan is overlijden door een bepaalde oorzaak niet gedekt). Dan krijgt u een voorstel voor een aangepaste polis. U kiest zelf of u hiermee akkoord gaat of niet.