Vraag:

Ik wil mijn hypotheek oversluiten naar een andere bank. Klopt het dat ik dan geen aflossingsvrij deel meer mag aanhouden?

Antwoord:

Dat klopt gelukkig niet. Heeft u een hypotheek van vóór 2013 met een aflossingsvrij deel? Dan mag u dat aflosvrije deel bij het oversluiten van uw hypotheek gewoon aanhouden. Er is alleen wel een 'maar'.

Dat u het volledige aflosvrije deel kunt meenemen geldt alléén als uw nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude plus oversluitkosten. Bij het lenen van een hoger bedrag mag uw nieuwe hypotheek bij veel banken voor maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij zijn. Was uw aflosvrije deel hoger, dan zal dat in de nieuwe hypotheek omlaag moeten. Er zijn ook banken die een hoger aflossingsvrij deel dan 50% wel toestaan.

Voor het extra geleende bedrag kunt u alleen kiezen uit annuïteiten- of lineaire aflossing. Ook moet u er rekening mee houden dat de maximale verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning (de Loan to value) ieder jaar naar beneden bijgesteld wordt.

Meer informatie over de maximale loan to value bij het oversluiten van een hypotheek