U heeft een eigen huis met nog maar een lage hypotheek, of zelfs helemaal geen hypotheek meer. Dat betekent dat u overwaarde heeft, of populair gezegd 'geld in de stenen'. Geld dat u wellicht goed kunt gebruiken om van te leven, of om leuke dingen van te gaan doen. U kúnt dat geld uit de stenen te halen door uw woning te verkopen en kleiner te gaan wonen. Maar er zijn ook manieren om de overwaarde op te nemen zonder te verhuizen. Eén van die mogelijkheden is het afsluiten van een Overwaarde Hypotheek.

Lijkt zo'n Overwaarde Hypotheek u wel wat? Aarzel niet en neem contact met ons op voor een deskundig advies!

Uw geld uit de stenen halen met een hypotheek

Om de overwaarde van uw woning te kunnen gebruiken moet er een partij zijn die u het geld wil lenen, waarbij u dat terugbetaalt als het huis in de toekomst verkocht wordt. Dat klinkt als een hypotheek - en dat is ook de meest logische oplossing. De geldverstrekker krijgt dan immers het recht van hypotheek en daarmee de zekerheid dat de lening afgelost gaat worden. Kortom: gewoon een hypotheek afsluiten en klaar!

Niet genoeg inkomen

In de praktijk gaat dat meestal niet zo gemakkelijk. De levensfase waarin u de overwaarde wilt gaan gebruiken is er vaak één waarin uw inkomen niet meer zo hoog is. Of misschien heeft u het geld juist nodig om uw inkomen mee aan te vullen. Een gewone hypotheek blijkt daarom vaak niet mogelijk vanwege onvoldoende inkomen.

Speciale hypotheek voor benutten overwaarde

Het zou in veel situaties ideaal zijn als er een mogelijkheid was om de overwaarde te benutten zonder dat daar nieuwe, hogere maandlasten tegenover komen te staan. Dat is precies wat de Overwaarde Hypotheek biedt. U krijgt een geldbedrag in handen en daarnaast worden de te betalen rente en eventuele kosten steeds bij de openstaande schuld opgeteld. De schuld groeit op die manier aan terwijl u geld tot uw beschikking heeft. Overigens kunt u - als u dat wilt - wel elke maand een bedrag betalen. De Overwaarde Hypotheek is bedoeld voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar.

Gebruik van het geld uit de Overwaarde Hypotheek

Het geld uit de Overwaarde Hypotheek kunt u op verschillende manieren gebruiken:

  • Aflossen van uw lopende resterende hypotheek
  • Opname van een bedrag bij het afsluiten van de Overwaarde Hypotheek
  • Eenmalige opnames tijdens de looptijd van de Overwaarde Hypotheek
  • Periodieke opnames - bijvoorbeeld elke maand een bepaald bedrag - tijdens de looptijd van de Overwaarde Hypotheek

Kortom: allerlei mogelijkheden om het geld te gebruiken op de manier die het beste bij uw situatie past.

Voorbeeld benutten overwaarde

Melissa is 65 jaar, heeft een woning met een waarde van € 300.000 en haar hypotheek bedraagt nog maar € 50.000. Haar pensioeninkomen is niet geweldig, maar ze wil graag in dit huis blijven wonen.

Met de Overwaarde Hypotheek:

  • Wordt dan haar lopende hypotheek afgelost.
  • Kan ze een deel van haar overwaarde benutten voor een aanvulling op haar inkomen.
  • Wordt de rente over de openstaande lening elke maand bij de schuld opgeteld, waardoor ze geen maandlasten heeft.

Aflossen van de Overwaarde Hypotheek

Zoals iedere hypotheek moet ook de Overwaarde Hypotheek ooit afgelost worden: als de woning verkocht wordt. Zodra u alsnog gaat verhuizen of misschien zelfs pas na uw overlijden. Daarbij kan het gebeuren dat de opbrengst van het huis niet voldoende is om de hele openstaande schuld (het totaal van de door u opgenomen bedragen en de bijgeschreven rente en kosten) af te lossen. Dan blijft er een restschuld over die u op een andere manier moet terugbetalen. Soms zijn er mogelijkheden om bij een Overwaarde Hypotheek een soort garantie af te spreken waardoor u geen restschuld kunt overhouden.

Overwaarde Hypotheek en hypotheekrenteaftrek

Om de hypotheekrente die u betaalt af te mogen trekken van uw inkomen moet u aan de specifieke regels van de hypotheekrenteaftrek voldoen. Een belangrijke regel daarbij is dat het geleende geld besteed moet zijn aan uw eigen woning. Als u het geld voor andere dingen gebruikt is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Lost u met de Overwaarde Hypotheek een lopende hypotheek af die wel aan de regels voldoet, dan blijft de hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek van kracht. Rente over andere opgenomen bedragen en bijgeschreven rente is niet aftrekbaar.