Artikel van 25-10-2022 door Anneke Ranzato

We leven in een hele gekke tijd. In het dagelijks leven lijkt het allemaal maar normaal, alles gaat gewoon door zoals het gaat. Alsof er niets bijzonders aan de hand is. Ga je even boven de wereld hangen om te kijken wat er gebeurt, dan levert dat bizarre inzichten op. Neem nou de hypotheekrente... die is in één jaar tijd maar liefst 5x zo hoog geworden!

Laagste hypotheekrente oktober 2021

Halverwege oktober 2021 lag de hypotheekrente zo ongeveer op het laagste punt ooit. Je kon toen de rente voor een hypotheek voor 10 jaar vastzetten op... schrik niet... 0,83%. Dat was natuurlijk ook wel een absurd laag niveau, maar we waren er min of meer aan gewend geraakt. De 10-jaars rente balanceerde al sinds eind 2019 zo rond de 1%, dus voelde het als normaal.

Laagste hypotheekrente oktober 2022

Dat het niet zo normaal was is inmiddels wel duidelijk. Nu, een jaar later, is het niveau meer dan 5x zo hoog - voor 10 jaar vast is de laagste hypotheekrente op dit moment 4,21%! Ook het tempo waarin de rente omhoog geknald is kun je absoluut niet normaal noemen, het is een soort van rollercoaster. In augustus leek het voorbij met de stijging, de hypotheekrente daalde opeens behoorlijk. Maar in september was dat alweer verleden tijd - de stijging werd weer ingezet, en die lijkt nog niet voorbij.

Hoe staat de hypotheekrente nu?

Gevolgen voor de huizenmarkt

Zo'n heftige rentestijging voor hypotheken heeft logischerwijs gevolgen voor de huizenmarkt. Dat merken we ook al: op maandbasis zijn de huizenprijzen aan het dalen. Nog niet in vergelijking met een jaar geleden: het prijsniveau lag in september 2022 nog 9,4% hoger dan in september 2021. Wel als je de gemiddelde huizenprijs van september 2022 vergelijkt met die in augustus 2022.

Daling huizenprijs bijna 6% in een kwartaal

Ook op kwartaalbasis zijn de prijzen aan het dalen: voor het tweede kwartaal noteerden we voor bestaande koopwoningen nog een gemiddelde prijs van € 450.000 - die is in het derde kwartaal gedaald naar € 425.000. Dat is een daling van bijna 6% in drie maanden tijd!

Maandlasten bepalend voor huizenprijzen

Dat de prijzen zakken bij een hogere hypotheekrente is heel logisch. De waarde van een huis is niet objectief - het is afhankelijk van vraag en aanbod. De vraag wordt bepaald door wat mensen kunnen betalen... door de maximale hypotheek en de bijbehorende maandlast dus.

Hogere hypotheekrente = hogere maandlast

Een hogere hypotheekrente betekent een hogere maandlast en er zit een grens aan de ruimte die potentiële huizenkopers daarin hebben. De gekte op de huizenmarkt met steeds extremere biedingen is nu simpelweg voorbij.

Wil je van gedachten wisselen over het kopen van een huis? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws