Artikel van 21-07-2017 door Anneke Ranzato

Een betere wereld begint bij jezelf... ken je 'm nog, die slogan? Dat geldt natuurlijk in allerlei opzichten, zéker ook als het gaat om duurzaamheid. We kunnen allemaal wel met onze vingers naar bedrijven en overheden wijzen, maar we kunnen zelf ook veel doen als het gaat om onze planeet. Zoals energie besparen!

Energie bespaartips

Nu kan energie besparen op heel veel verschillende manieren. Spaarlampen, de was buiten te drogen hangen, minder stoken, minder elektrische apparaten gebruiken... je kent het vast wel. Dat zijn allemaal bespaartips om je energierekening naar beneden te brengen, en dat is prima. Qua bedragen zet het niet heel veel zoden aan de dijk, maar elke euro is er één. En buiten het gunstige effect voor jouw bankrekening heeft het een gunstig effect voor het milieu.

Duurzaam wonen

Tegelijk zijn de bovengenoemde tips allemaal dingen waar je echt iets van merkt of actief iets aan moet doen. Doorlopend. Heel anders is het met duurzaam wonen. Daar moet je eenmalig maatregelen voor treffen, daarna merk je er niets meer van. Ja, je merkt het aan je energierekening - maar je hoeft er verder niets voor te doen of te laten. Dubbel glas, goede isolatie, zonnepanelen... al die maatregelen hebben een mooi effect op je portemonnee. Alleen: het kost flink wat geld om ze te realiseren.

Hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Dat geld moet je maar net hebben. Of kunnen lenen. Met een maximale hypotheek van 101% van de woningwaarde zit dat er voor veel mensen niet in. Het kost al genoeg moeite om het benodigde geld voor de kosten koper bij elkaar te sprokkelen tenslotte. Daar hebben ze bij de overheid iets op bedacht: als je energiebesparende maatregelen neemt voor de woning die je koopt, dan kun je een hogere hypotheek krijgen. Tot wel 106% van de waarde van de woning. Tenminste, als je inkomen dat toelaat. De maximale hypotheek op je inkomen wordt er niet hoger door, alleen het maximum ten opzichte van de woningwaarde.

Eisen bij NHG-hypotheek

Nu worden er bij het afsluiten van een hypotheek natuurlijk allerlei eisen gesteld, allerlei documenten die je moet aanleveren. Wil je gebruik maken van de hogere hypotheek voor duurzaam wonen, dan moest je tot voor kort bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) al een offerte van een leverancier aanleveren. Terwijl je nog bezig bent met het kopen van het huis - met alle rompslomp die daarbij komt kijken - moest je dus ook nog aan de slag met kozijnenclubs, isolatieboeren of zonnepaneelverkopers. Terwijl je daar misschien liever even mee wilde wachten.

Goed nieuws: extra lenen voor duurzaam wonen wordt makkelijker

Die eis heeft NHG nu aangepast. Je hoeft niet meer met een offerte te komen, een kostenraming is voldoende voor het hypotheekdossier. Dat scheelt weer gedoe. Eigenlijk heel logisch ook: je kunt het geld toch niet vrij uitgeven: bij het opnemen van geld uit het bouwdepot moet je altijd aantonen waar het voor gebruikt wordt. De bewaking dat het geld dus wel uitgegeven wordt aan de geplande energiebesparende maatregelen is er dus sowieso.

Nou, dat scheelt weer. Ik weet niet of er iemand is die hierdoor een euro meer zal uitgeven aan energiebesparing, maar het is altijd fijn als het makkelijker gemaakt wordt!

Naar overzicht Blog & Nieuws