Artikel van 24-11-2017 door Anneke Ranzato

Heb je verbouwingsplannen? Een dakkapel, een uitbouw, een nieuwe keuken of badkamer bijvoorbeeld? Dan weet je dat die dingen geld kosten, en niet weinig ook. Misschien heb je dat geld ergens op een spaarrekening staan - misschien niet. En als je het spaargeld hebt, wil dat nog niet altijd zeggen dat het verstandig is om de verbouwing daarmee te betalen. Het is tenslotte ook slim om wel wat spaargeld over te houden voor onvoorziene situaties. Je kunt er ook voor kiezen om zo'n verbouwing te betalen met geld uit een hypotheek of andere lening.

Verbouwingshypotheek

Om de verbouwing met een hypotheek te financieren klop je aan bij de bank. Dat kan bij de bank waar jouw huidige hypotheek nu loopt, of bij een andere bank. In het laatste geval ga je oversluiten naar een nieuwe, hogere hypotheek. Met het verhoogde deel betaal je dan de verbouwing. Maar.. misschien is het wel mogelijk om een bedrag extra te lenen bij de bank waar je nu zit? Dat kan flink schelen in de kosten en als de hypotheekrente okay is... kan het een prima optie zijn. Bij onze informatie over hypotheken vertellen we je meer over de mogelijkheden voor een Verbouwingshypotheek.

Andere lening

Je kunt de verbouwing ook financieren met een andere lening. Een lening van je ouders bijvoorbeeld. Of een consumptief krediet, dat kan ook. Als je een persoonlijke lening afsluit voor het verbouwen van je eigen woning valt de rente net zo goed onder de hypotheekrenteaftrek als wanneer je er een extra hypotheek voor afsluit. Echt? Ja echt! Het criterium voor de hypotheekrenteaftrek is niet dat de lening een hypotheek moet zijn. Het moet een lening zijn die je in maximaal 30 jaar minimaal annuïtair aflost. Nu loopt een persoonlijke lening doorgaans geen 30 jaar, maar korter mag altijd. Dat is ook slim, want dan ben je eerder van je lening af. Als je de maandlast maar wel kunt behappen.

Wat is slimmer?

Het is niet zo dat één van beide keuzes in alle gevallen slimmer is. De rente op een persoonlijke lening ligt hoger dan op een hypotheek. In die zin is het voordeliger om iets met je hypotheek te doen. Maar ja, daar zijn kosten aan verbonden. Hoeveel - dat ligt dan weer aan jouw situatie. Blijf je bij jouw huidige bank en is jouw hypotheek hoger ingeschreven bij de notaris? Dan valt het wel mee met die kosten. Stap je over naar een andere bank, dan moet je misschien ook nog boeterente betalen en maak je in elk geval kosten voor taxatie, notaris en afsluiten. Die kosten moet je dan compenseren met die lagere rente. Waarbij het prima zo kan zijn dat je ook voordeel op je huidige hypotheek meepakt omdat die door oversluiten goedkoper wordt.

Check het verschil!

De keuze tussen hypotheek of persoonlijke lening wordt ook beïnvloed door het bedrag dat je nodig hebt. Als het bedrag niet zo hoog is slaat de weegschaal eerder door naar persoonlijke lening - bij hogere bedragen is het meestal gunstiger om naar je hypotheek te kijken. Ik zou zeggen: kijk gewoon naar allebei! En doe dat niet alleen.... dat kan je zomaar veel tijd kosten en misschien zie je wel voor- of nadelen over het hoofd. Ga gewoon eens in gesprek met één van de hypotheekexperts van NHP! Die maken je met hun kennis en ervaring in no-time duidelijk wat de slimste keuze is.

Naar overzicht Blog & Nieuws