Artikel van 17-05-2022 door Anneke Ranzato

Het kan geen verrassing voor je zijn: de hypotheekrente is enorm gestegen in de afgelopen maanden. De 10-jaars rente is in zeven maanden tijd verDRIEvoudigd, best bizar om dat te realiseren.

Hypotheekrente ontwikkeling laatste 5 jaar

Aan de andere kant: die stond zo idioot laag dat drie keer zoveel nog steeds een lage hypotheekrente is. De vraag is vooral wanneer het ophoudt. En wat jij moet met jouw hypotheek...

Als je geen plannen hebt voor verhuizen of verbouwen

Laten we eens kijken naar de situatie waarin je nu een eigen huis met hypotheek hebt, en geen verhuisplannen. Kopen en verkopen is voor jou dus niet aan de orde. Je hebt alles in je huis op orde qua duurzaamheid en indeling, dus verbouwen of verduurzamen speelt op dit moment ook geen rol voor jou. Er is dus geen extra geld nodig. Kan er dan toch een reden zijn om naar je hypotheek te kijken?

Oversluiten kan nog steeds voordelig blijken

Tot voor kort riepen we dan: het oversluiten van je hypotheek is interessant! Nu gebruik maken van de lage rente en dan de laagste uit de markt – dus overstappen naar een andere geldverstrekker. Dat zou nog steeds kunnen, alleen is het ongetwijfeld minder lucratief dan begin dit jaar. Eén voordeel aan de hogere hypotheekrente: de boeterente wordt daardoor fors lager. Dat maakt dat het nog steeds voordelig kan zijn om over te sluiten.

Hypotheekrente vastzetten

Een andere reden kan zijn dat je nu een variabele of nog maar kort vaststaande hypotheekrente hebt. Dan is het wel interessant om te kijken naar (opnieuw) vastzetten. Tenminste: als je verwacht dat de rente verder gaat stijgen. Daar kan natuurlijk niemand een zinnig woord over zeggen.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Onzeker over toekomstige hypotheekrente?

Voel jij je onzeker over de toekomstige rente-ontwikkeling? Ben je bang dat het je flink geld gaat kosten als de hypotheekrente verder stijgt? Dan kan het verstandig zijn om ervoor te kiezen jouw rente vast te pinnen op het huidige niveau. Dat betekent voor een variabele rente dat je die gaat vastzetten. Loopt jouw rentevaste periode nog even, dan zul je die moeten openbreken.

Variabele rente vastzetten

Wie een hypotheek met variabele rente heeft was de laatste jaren natuurlijk spekkoper. In feite woonde je dan bijna gratis... heb je misschien wel lekker gespaard of juist extra afgelost op je hypotheek? De gestegen hypotheekrente zorgt voor hogere maandlasten maar zal je vast nog niet in de problemen brengen.

Maar wat als die in dit tempo doorstijgt? Red je het dan ook nog? Zo niet... dan kan het een goed idee zijn om vastzetten te overwegen. Met een vaste rente heb je zekerheid en duidelijkheid over je maandlasten voor een lange tijd.

rentevaste periode openbreken

De kans dat je in een langere rentevaste periode zit is groter. Dan komt er een moment waarop die periode afloopt en de rente opnieuw vastgezet moet worden. De maandlasten die je daarna hebt hangen af van de hypotheekrente op het moment van verlengen.

Loopt jouw rentevaste periode binnen een paar jaar af en maak jij je er zorgen over dat de rente nu wel heel snel stijgt? Ben je bang dat de maandlasten dan wel heel hoog zullen uitpakken? Je kunt eens kijken of het een goed idee is om de rente nu open te breken en nu alvast voor langere tijd vast te zetten. Dan heb je weer langer rust in je financiële plaatje. We kijken graag met je mee!

Waarom vraag je ons niet om met je mee te kijken? Wij kunnen je goed helpen met de berekeningen en overwegingen rondom oversluiten en het vastzetten van je hypotheekrente. Neem vrijblijvend contact op, zo krijg je helderheid over de mogelijkheden.

Direct een afspraak inplannen? Gebruik onze online afspraken-tool en plan een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws