Artikel van 05-04-2022 door Anneke Ranzato

Met de oorlog in Oekraïne is het besparen op gasverbruik nog dringender geworden dan het al was: het liefst willen we geen Russisch gas meer nodig hebben. De wens om minder gas te verbruiken is bij veel consumenten nu ook sterker. Door de hoge gasprijs schiet de energierekening in een noodtempo omhoog, met een enorme inflatie tot gevolg.

Aandacht voor verduurzaming

We besteedden er al vaker aandacht aan hier bij NHP: het verduurzamen van je huis. In januari schreven we: Hoog tijd om je huis te verduurzamen!, in februari publiceerden we een blog over Subsidies voor een duurzamer huis.

Subsidieregelingen gaan veranderen

Zoals dat gaat met blogs - ze zijn tijdgebonden, de inhoud kan al snel weer achterhaald zijn. Zo ook nu: de subsidieregelingen gaan flink veranderen. In het kielzog van de landelijke Energiebesparingscampagne 'Zet ook de knop om' komt er een Nationaal Isolatieprogramma met aangepaste en nieuwe maatregelen. Die maatregelen moeten nog worden uitgewerkt, de meeste zullen pas ingaan in 2023.

Nationaal Isolatieprogramma

Met het Nationaal Isolatieprogramma wil het kabinet ervoor zorgen dat er in 2030 maar liefst 2,5 miljoen woningen geïsoleerd zijn. Op dit moment heeft van de 8 miljoen woningen zo'n 1,5 miljoen een energielabel E, F of G. Op deze slecht geïsoleerde woningen ligt de focus van het programma. Er is 4 miljard euro beschikbaar om het doel te halen.

0% rente energiebespaarleningen

Op dit moment zijn er al energiebespaarleningen aan te vragen via het Nationaal Warmtefonds. Het kabinet gaat daar een 0%-rente energiebespaarlening aan toevoegen.

Bekijk het filmpje om te zien hoe dat werkt.

Energiebespaarlening of hypotheek verhogen?

Zo'n lening met 0% rente, dat is machtig interessant. Daar moet je dan nog wel even op wachten én aan de voorwaarden voldoen, die er ongetwijfeld aan vast zullen zitten. Alternatief is om de verduurzaming van je woning te financieren vanuit de hypotheek. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden:

  • Hypotheek onderhands verhogen binnen de bestaande notariële inschrijving
  • Hypotheek verhogen met een extra hypotheek bij dezelfde bank
  • Hypotheek oversluiten naar een hoger bedrag bij een andere bank

Welke van deze opties mogelijk zijn en welke optimaal is in jouw situatie - dat is een kwestie van onderzoeken.

Hypotheek oversluiten nog wel interessant nu hypotheekrente hoger is?

Het zal je vást niet ontgaan zijn dat de hypotheekrente de laatste tijd behoorlijk aan het stijgen is. Dat kan de vraag oproepen of je niet te laat bent, of het nog wel zinvol is om jouw hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Het antwoord op die vraag is niet zomaar te geven: dat ligt helemaal aan jouw situatie en huidige hypotheek. In sommige gevallen is het nu, met de gestegen hypotheekrente, zelfs interessanter dan op het allerlaagste punt!

Kortom: het is altijd zinvol om te kijken naar de mogelijkheden en samen met één van onze adviseurs te bespreken welke optie het beste past.

Meer informatie over het financieren van energiebesparende maatregelen? Maak een vrijblijvende afspraak met een NHP-adviseur!

Naar overzicht Blog & Nieuws