Vraag:

Ik ben single en koop voor mezelf een huis. Moet ik toch verplicht een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij mijn hypotheek?

Antwoord:

Bij de meeste banken is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij uw hypotheek. Tenminste, als uw hypotheek boven een bepaald percentage van de waarde van de woning komt. Voor hypotheken met NHG geldt bijvoorbeeld dat het deel van de hypotheek boven 80% van de waarde van het huis verzekerd moet zijn.

Er zijn uitzonderingen mogelijk. Een enkele bank is bereid om een hypotheek te verstrekken zonder overlijdensrisicoverzekering. Dat scheelt u dan de premie voor de overlijdenspolis. De vraag is of u dan in totaal goedkoper uit bent - als de hypotheekrente daar hoger is kan de totale maandlast hoger uitpakken.

Daarnaast is het belangrijk om u af te vragen of het verstandig is om een hypotheek af te sluiten zonder overlijdensrisicodekking. U bent single en heeft geen gezin waarvoor u verantwoordelijk bent. Toch wilt u waarschijnlijk niet dat uw ouders of andere nabestaanden bij uw overlijden opgezadeld worden met een eventuele restschuld. Om dat te voorkomen kan het verstandig zijn om toch een minimale overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Meer informatie over het risico van overlijden bij het kopen van een huis
Direct de premies van overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken