Een hypotheek afsluiten is niet voor iedereen even gemakkelijk. Een werknemer met een vast dienstverband krijgt bij veel banken gemakkelijker geld voor een huis dan een ondernemer. Toch is het zeker niet zo dat het voor een zelfstandige onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. Wel is het handig om te weten waar u rekening mee moet houden. Op deze pagina bespreken we het afsluiten van een hypotheek door ondernemers.

Hulp van de NHP OndernemersDesk

U kunt natuurlijk alles zelf uitzoeken: wat er mogelijk is in hypotheken voor u als ondernemer en hoe het allemaal werkt. Dat kost u tijd die u waarschijnlijk wel beter kunt gebruiken. Bij NHP hebben we een speciale OndernemersDesk: hypotheekexperts die u het uitzoekwerk uit handen nemen. Zij weten precies wat er wel en niet kan, en wat er nodig is om uw hypotheek in orde te krijgen.

De specialisten van de NHP Ondernemersdesk zitten klaar om u te helpen bij het afsluiten van uw ondernemershypotheek. Neem gerust vrijblijvend contact op!

Jaarcijfers

Een bank die een hypotheek verstrekt wil zekerheid. Zekerheid dat u als klant in staat bent om uw maandlasten te betalen. Omdat u ondernemer bent heeft u geen vast inkomen. Daarom zoekt de bank de benodigde zekerheid in het verleden en vraagt ze de jaarcijfers van uw bedrijf op. Uit deze cijfers herleiden ze uw inkomen en stellen ze vast in hoeverre ze dat inkomen 'bestendig' genoeg vinden om een hypotheek op te verstrekken.

Drie jaar jaarcijfers heilig?

Vroeger was het voor banken heilig dat een ondernemer minimaal van drie jaar de jaarcijfers kon aanleveren. Bij een bedrijf dat minder lang bestond kreeg de ondernemer al snel een standaard afwijzing. Inmiddels kijken banken op een andere manier naar uw cijfers. Natuurlijk wordt gekeken naar de gerealiseerde cijfers, maar de potentie voor de toekomst speelt nu ook een rol. Ook met één jaar aan (veelbelovende) jaarcijfers zijn er tegenwoordig al mogelijkheden voor het afsluiten van een ondernemershypotheek. Goed onderbouwde prognoses voor de komende jaren worden meegenomen in de overwegingen van de bank.

Het aanleveren van drie jaar aan jaarcijfers is tegenwoordig niet meer altijd noodzakelijk. Eén jaar kan al genoeg zijn: ze kijken ook naar goed onderbouwde prognoses.

Overige stukken

Het bijzondere van uw hypotheekaanvraag als ondernemer zit dus in uw inkomen. Buiten de inkomensstukken zijn voor het afsluiten van uw hypotheek precies dezelfde papieren nodig als bij iedere andere aanvrager. Welke dat zijn? Dat bespreken we op de pagina over Hypotheekpapieren.

Doorlooptijd hypotheekaanvraag

De volgende vraag is hoe lang het afsluiten van een hypotheek als ondernemer duurt. De doorlooptijd van het afsluiten van een hypotheek verschilt nogal per geldverstrekker: de ene bank heeft er duidelijk meer tijd voor nodig dan de andere. Bij aanvragen voor ondernemers is dit verschil nog groter dan bij hypotheekaanvragen voor werknemers.

Als snelheid voor u belangrijk is kan dat een reden zijn om een bepaalde bank de voorkeur te geven. De experts op onze OndernemersDesk weten gelukkig welke banken snel zijn en waar de doorlooptijd een stuk langer is, en houden daar rekening mee in hun advies aan u.

Ondernemershypotheek nodig? Neem snel contact op en vraag naar de Ondernemersdesk!