Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit als de verzekerde overlijdt. Dat is een fijne zekerheid voor de nabestaanden: zij krijgen bij overlijden een financiële steun in de rug. Op deze pagina bespreken we wat er moet gebeuren om het geld van de overlijdensrisicoverzekering op te vragen als de verzekerde overleden is.

Neem na het overlijden van de verzekerde contact op met de verzekeringsmaatschappij waar de overlijdensrisicoverzekering loopt. Daar helpen ze u natuurlijk verder!

Uitbetaling aan begunstigde

Er loopt een overlijdensrisicoverzekering. Nu is de verzekerde van de polis overleden. De verzekeraar zal dan het verzekerde bedrag uitkeren aan de begunstigde. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. De verzekeraar krijgt niet automatisch een melding van het overlijden. De begunstigde zal de uitkering bij de verzekeringsmaatschappij moeten opvragen.

Papieren noodzakelijk

De verzekeraar wil verschillende documenten zien voordat er uitbetaald wordt. Dat voelt soms als tegenwerking of moeilijk doen, maar is allemaal goed te verklaren. Zo is het volgens de wet verplicht om de identiteit van de ontvanger te controleren. Ook moet er natuurlijk bewijs geleverd worden dat de verzekerde werkelijk overleden is.

Benodigde documenten

Dit zijn de documenten die de verzekeraar meestal zal opvragen bij het opvragen van de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering:

  • Een akte van overlijden van de verzekerde
  • Een schriftelijk verzoek om uit te keren, ondertekend door de begunstigde
  • Een kopie van de polis van de overlijdensrisicoverzekering
  • Een kopie van een recent bankafschrift van de rekening waar het geld naartoe moet (of een print van internetbankieren)
  • Een kopie van een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitsbewijs van de begunstigde(n)

Verklaring van erfrecht

Soms is er ook een verklaring van erfrecht nodig. Dat is een document dat de notaris opstelt, waarin staat wie de erfgenamen van de overleden verzekerde zijn. De verzekeraar kan hier om vragen als uit de polis niet duidelijk blijkt wie de uitkering moet ontvangen.

Het kost geld om een verklaring van erfrecht te laten opstellen. Check dus goed of het écht noodzakelijk is dat u die aanlevert.

Testament

In het testament van de overleden verzekerde staat wie zijn erfgenamen zijn. Nu kan het zo zijn dat de begunstigde van de overlijdensrisicoverzekering niet bij deze erfgenamen staat. Toch zal de verzekeringsmaatschappij altijd uitbetalen aan degene die op de polis als begunstigde vermeld staat. Bij het afsluiten van de verzekering heeft de verzekeringnemer aangegeven wie dat moet zijn. Dat staat los van de vraag wie de erfgenamen van de verzekerde zijn.

Verjaring

De begunstigde heeft niet onbeperkt de tijd om de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering op te vragen. Na een bepaalde periode zal de verzekering verjaren. Dat betekent dat de begunstigde het verzekerde bedrag dan niet meer kan opeisen. De verzekeraar is niet meer verplicht om uit te betalen. De verjaringsperiode is opgenomen in de verzekeringsvoorwaarden, meestal is deze 5 jaar.

Coulance?

Natuurlijk kan het nooit kwaad om ook voor een verjaarde polis een poging te wagen. Vragen kan altijd, en wellicht keert de verzekeraar toch uit. Ook al is dat niet meer verplicht volgens de voorwaarden. Dat noemen we een coulance-uitkering.

Vindt u een oude overlijdensrisicopolis waarvan de verzekerde allang overleden is? Vraag altijd na bij de verzekeraar of er misschien alsnog uitgekeerd kan worden!