Een overlijdensrisicoverzekering sluit u vaak af voor vele jaren. In die jaren kan er van alles veranderen in uw situatie. Daardoor kan uw behoefte voor het afdekken van het overlijdensrisico ook veranderen. Op deze pagina bespreken we welke aanpassingen u kunt doorvoeren in uw overlijdensrisicoverzekering.

Benieuwd naar de premie voor een nieuwe overlijdensrisicoverzekering? Met een paar muisklikken weet u het! Vergelijk direct online de premies van overlijdensrisicoverzekeringen.

De aanpassingen die u kunt doen in uw lopende overlijdensrisicoverzekering zijn:

  • Verlagen of verhogen
  • Stopzetten
  • Oversluiten
  • Splitsen bij scheiding

Overlijdensrisicoverzekering verlagen of verhogen

Het verlagen van het verzekerde bedrag van uw overlijdensrisicoverzekering is meestal wel mogelijk. Dit betekent dat de premie van uw polis natuurlijk ook omlaag gaat.

Verhogen? Extra afsluiten of oversluiten vaak voordeliger

Een verhoging van het verzekerde bedrag is voor verzekeraars administratief vaak lastig om uit te voeren. Daarom werken ze er niet altijd aan mee. Het is voordeliger en eenvoudiger om in plaats van een verhoging van het bedrag een tweede overlijdensrisicoverzekering af te sluiten naast de eerste. Trouwens: ook een verlaagd bedrag kan door nieuwe tarieven misschien wel voordeliger zijn in een nieuwe polis.

Overlijdensrisicoverzekering stopzetten

Misschien heeft u de overlijdensrisicoverzekering niet meer nodig. Werd er bijvoorbeeld een nabestaandenvoorziening door geregeld, maar heeft u nu een pensioenregeling waarmee uw nabestaanden goed verzorgd achterblijven. Dan kunt u de overlijdensrisicoverzekering beëindigen. U bent niet verplicht de polis tot het einde van de looptijd aan te houden.

Hypotheek? Toestemming van de bank!

Als uw overlijdensrisicoverzekering gekoppeld is aan uw hypotheek moet u voor stopzetten wel toestemming hebben van de bank. De overlijdensrisicoverzekering was immers verplicht voor uw hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering oversluiten

De tarieven van levensverzekeraars veranderen doorlopend. Na een aantal jaren is het prima mogelijk dat u bij een andere verzekeraar voor dezelfde dekking veel goedkoper uit bent. Dan kunt u de polis oversluiten en zo geld besparen.

Opletten bij hypotheek

Ook voor oversluiten geldt dat u dit moet kortsluiten met de bank, als de overlijdensrisicoverzekering bij uw hypotheek hoort. Zolang de dekking gelijk blijft zal de bank er waarschijnlijk geen problemen mee hebben.

Gooi oude schoenen niet weg...

Belangrijk bij oversluiten is dat u met het opzeggen van de oude polis wacht tot de nieuwe polis in orde is. Als er door gezondheidszaken een hogere premie berekend wordt, is oversluiten opeens niet meer interessant. En wat als de nieuwe polis geweigerd wordt? Dan moet de oude niet al beëindigd zijn!

Sommige overlijdensrisicoverzekeringen zijn heel voordelig. Daarbij is meestal de acceptatie ook heel streng. Zelfs als u geen acceptatieprobleem verwacht is het misschien niet mogelijk om de verzekering tegen die lage premie af te sluiten.

Overlijdensrisicoverzekering splitsen bij scheiding

U heeft een overlijdensrisicoverzekering lopen op twee levens: dat van u en uw partner. Omdat u gaat scheiden is het niet zinvol om de polis zo te laten lopen. Het is niet handig om de overlijdensrisicoverzekering dan zonder nadenken te beëindigen: misschien is het afsluiten van een nieuwe wel een probleem voor één van u.

Goed op een rij zetten

Bij scheiding is het belangrijk om goed op een rij te zetten wat er loopt en wat er na het afhandelen van de scheiding nog moet lopen. Misschien twee losse verzekeringen met de oude dekkingen? Misschien nieuwe polissen? Misschien opzeggen en de eventuele waarde verdelen? Als u weet wat u wilt en wat er nodig is gaat u daarmee aan de slag. Uw NHP-adviseur kan u daar goed bij helpen.