Artikel van 03-05-2022 door Anneke Ranzato

De hypotheekrente stijgt, en hard ook. Dat dit gevolgen heeft voor de maandlasten van nieuwe hypotheken spreekt voor zich. Ook de maximale hypotheek wordt erdoor beïnvloed, en via die weg wellicht ook de huizenprijzen. Zelfs de hypotheekkeuzes worden anders bij een hogere hypotheekrente: NHG kan weer interessanter worden.

Online de hypotheekrentes vergelijken

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wie zich enigszins verdiept in hypotheken weet wel van het bestaan van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is al sinds jaar en dag dé manier om een behoorlijk lagere hypotheekrente te betalen. De bank geeft een leuke korting op de rente omdat NHG het risico overneemt dat er een restschuld overblijft bij gedwongen verkoop van de woning. Die vergoedt NHG dan aan de bank. Minder risico voor de bank = een lagere rente.

Je moet voor een NHG-hypotheek wel aan een aantal voorwaarden voldoen, daarin is geen flexibiliteit te vinden.

Minder NHG hypotheken door hoge huizenprijzen...

De laatste jaren leek een hypotheek met NHG een stuk minder populair te zijn. Een logische gedachte is dat dit komt doordat de huizenprijzen zo bizar gestegen zijn. Er is een kostengrens bij NHG: als je een huis koopt voor een bedrag boven die grens - dan is een NHG-hypotheek simpelweg niet mogelijk. Toch is dat niet de enige verklaring.

Ook heel wat mensen die wel een NHG-hypotheek hadden kunnen afsluiten kozen ervoor om dat niet te doen. Waarom?

... en door aflossingseis

Dat zit in de eis dat de volledige hypotheek afgelost wordt. Een deel van het benodigde geld aflossingsvrij financieren zit er niet in met NHG. Laat dat nu net zijn wat interessant was bij de extreem lage hypotheekrente...

Over het aflossingsvrije deel heb je dan wel geen hypotheekrenteaftrek, maar dat maakt bij die hele lage rente niet veel uit. Aflossingsvrij zorgde desondanks voor de allerlaagste maandlasten: precies waar mensen naar op zoek zijn om de hoge huizenprijzen te kunnen betalen.

Hogere hypotheekrente - NHG eerder interessant

Met de stijgende hypotheekrente verandert dat beeld. Het ontbreken van de rente-aftrek over een aflossingsvrij deel heeft meer impact op de maandlasten, waardoor het sneller interessant is om dan toch maar wél volledig af te lossen. Als je daarmee NHG kunt krijgen en dus een behoorlijk lagere rente gaat betalen - het is een kwestie van rekenen om te bepalen wat beter uitpakt.

Wat is slim voor jou?

Dat rekenen, daar kunnen onze ervaren hypotheekadviseurs je heel goed mee helpen. Heb je een hypotheek nodig en ben je benieuwd wat voor jou de optimale hypotheekkeuzes zijn? Laten we een gratis en vrijblijvend telefoongesprek voeren!

Naar overzicht Blog & Nieuws