Eén van de vele redenen om over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering na te denken is het pensioen. Of beter gezegd: het inkomen voor nabestaanden van iemand die overlijdt. Misschien is het niet het eerste waar u aan had gedacht. Denkt u: Is het nodig om daarvoor een aparte overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Is dat niet geregeld in het pensioen van mijn werkgever? Er is toch een nabestaandenuitkering van de overheid? Allemaal logische vragen, waarop het antwoord voor iedereen anders is. Op deze pagina bespreken we dit soort onderwerpen.

Bent u op zoek naar de overlijdensrisicoverzekering die voor u het beste is? Vergelijk direct online de premies van overlijdensrisicoverzekeringen

Inkomen voor uw oudedag en voor uw nabestaanden

Op de pagina Pensioenstelsel in Nederland vindt u alles over hoe het inkomen voor uw oudedag geregeld is of kan worden. Het opbouwen van inkomen voor later is natuurlijk belangrijk voor uzelf. Maar hoe zit het als u vóór uw pensioendatum komt te overlijden? Vooral als u kostwinner bent is het van belang om na te gaan hoe het inkomen van uw nabestaanden er dan uit komt te zien. Naast het eigen inkomen van uw partner kan er elke maand extra geld nodig zijn om rond te komen als uw inkomen wegvalt.

Verschillende bronnen

Het inkomen voor uw oudedag en voor uw nabestaanden kan uit verschillende bronnen komen:

  • Via de overheid (AOW en Anw)
  • Via uw werkgever (oudedagspensioen en nabestaandenpensioen)
  • Eigen regelingen (lijfrente, hypotheek aflossen, vermogen opbouwen, overlijdensrisicoverzekering)

Wat is er geregeld – wat is er nodig?

Om uzelf ervan te overtuigen dat het inkomen van uw nabestaanden goed geregeld is moet u eerst op een rijtje (laten) zetten hoe dat eruit zou zien. Daarnaast bedenkt u wat er nodig is voor uw nabestaanden om hun leven zonder financiële zorgen voort te zetten als uw inkomen wegvalt. Belangrijke vragen daarbij zijn:

  • Zal uw partner wel een Anw-uitkering ontvangen? Dat is allang niet meer vanzelfsprekend.
  • Hoe ziet het nabestaandenpensioen van uw werkgever eruit? Is er wel een pensioenregeling?
  • Wat gebeurt er met de lasten als u overlijdt (hypotheeklasten, misschien extra kinderopvang)?

Vindt u dit lastig? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op om deze onderwerpen met een deskundig adviseur te bespreken.

Nabestaanden bij ontslag en nieuwe baan

Als u afscheid neemt van uw werkgever (of dat nu vrijwillig is of niet) mag u niet vergeten na te denken over de gevolgen daarvan bij overlijden. Het vertrek betekent immers ook het einde van de pensioenregeling via uw werkgever. Niet alleen de opbouw van uw oudedagspensioen, maar ook de zekerheid van het nabestaandenpensioen.

Werkloos

Bent u een periode werkloos? Denk dan goed na over wat er qua inkomen gebeurt als u in die tijd komt te overlijden. Het nabestaandenpensioen is óf helemaal vervallen, óf keert alleen uit wat er was opgebouwd. Niet 70% van uw inkomen, zoals in een pensioenregeling gebruikelijk is. Een overlijdensrisicoverzekering is dan meestal geen overbodige luxe om drama's te voorkomen.

Nieuwe baan

Heeft u een nieuwe baan gevonden? Fijn! Hoe is uw pensioen daar geregeld? En dat van uw nabestaanden? Er zijn talloze werkgevers die geen pensioenregeling hebben voor hun werknemers. Zij laten het opbouwen van een oudedagsvoorziening aan hun mensen zelf over. Datzelfde geldt dan voor een nabestaandenpensioen. Bij een baan zonder pensioenregeling is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering simpelweg noodzaak, met name als u kostwinner bent.