Tot en met 2012 was het heel gebruikelijk om bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek verschillende hypotheekvormen met elkaar te combineren. Een combinatie van een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek met een aflossingsvrije hypotheek werd bijvoorbeeld veel gekozen. Op deze pagina vertellen wij u meer over de mogelijkheden van deze combinatiehypotheken.

Bij elke hypotheek vormt de rente een belangrijk deel van de maandlast. Kijk daarom goed wat er in de markt te krijgen is. Vergelijk direct online de actuele hypotheekrentes!

Nieuwe combinatiehypotheek niet mogelijk

Sinds 1 januari 2013 kan voor geheel nieuwe hypotheken niet meer gekozen worden voor een combinatiehypotheek. Dit komt door een verandering in de fiscale regels op die datum.

Wie voor het eerst een huis koopt (de starter) kan alleen nog kiezen voor de annuiteitenhypotheek of de lineaire hypotheek. Tenminste – als de huizenkoper recht wil hebben op hypotheekrenteaftrek.

Bestaande combinatiehypotheek

Heeft u een hypotheek die op 31 december 2012 al bestond? Voor u zijn er nog wel mogelijkheden om hypotheekvormen te combineren.

Ongewijzigd aanhouden hypotheek

Zolang u de bestaande hypotheek niet verandert, is er niets aan de hand. Deze hypotheken vallen onder het overgangsrecht: de hypotheekrenteaftrek blijft gelden zoals die voor 2013 ook van toepassing was. De combinatie van aflossingsvormen die u destijds heeft afgesloten kan dus gewoon blijven bestaan.

Wijzigen bestaande hypotheek

Wilt u uw bestaande hypotheek veranderen? Bijvoorbeeld oversluiten naar een andere bank, of iets veranderen in de hypotheekvorm(en)? Dan krijgt u wel te maken met een beperking van de mogelijkheden in de keuze van hypotheekvormen. We bespreken dit op de pagina over Hypotheekvormen bij oversluiten.

Verhogen bestaande hypotheek

Wilt u uw hypotheek verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing aan uw woning? Dan gelden voor het extra hypotheekbedrag dezelfde regels als voor volledig nieuwe hypotheken: verplichte aflossing met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Ook kan de bestaande hypotheek bij een verhoging niet altijd hetzelfde blijven. Bij een verhoging van uw totale hypotheekbedrag gelden twee belangrijke extra regels:

  • De hypotheek mag niet hoger zijn dan 103% (2015) van de marktwaarde van de woning.
  • De hypotheek mag voor maximaal 50% van de marktwaarde aflossingsvrij zijn.

Is het aflossingsvrije deel van uw huidige hypotheek groter dan die maximale 50%? Dan moet u het meerdere omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Raadpleeg dan ook bij het aanpassen van uw bestaande hypotheek altijd een hypotheekadviseur. Neem contact met ons op voor een deskundig advies.